Meme Büyütme
Meme, kadınlığı simgeleyen ve kadının beden görünümünü tamamlayan önemli organlardan biridir. Bu sebeple her kadın estetik olarak güzel görünen göğüslere sahip olmak ister. Göğüslerin tek ya da çift taraflı gelişme bozukluğu, herhangi bir sebeple kilo verme sonucu göğüsler küçülebilir veya sarkabilir. Bu gibi durumlarda memeyi büyütme ve dolgunlaştırma ihtiyacı ortaya çıkabilir. Yapılan işlemlerle daha dolgun, daha estetik ve daha iri görünümlü göğüsler oluşturulabilir. Göğüs büyütme en kolay silikon meme protezleri ile mümkün olmaktadır.
Meme büyütme oranı göğüslerin durumuna, kişinin isteğine, meme derisinin esnekliğine, göğüs kafesinin ölçülerine bağlı olarak yapılmaktadır. Ameliyat sırasındaki en önemli konu, göğüs derisinin kapasitesinden daha büyük bir protez kullanılmamasıdır.
Meme büyütme ameliyatları meme estetiği konusunda en çok yapılan ameliyatlar arasında yer almaktadır.
Meme Büyütme nedir?
Meme büyütme ameliyatı, memelerin hacminin artırılması için yapılan estetik cerrahi operasyondur. Uygulama ile meme protezleri, meme dokusunun ya da göğüs kaslarının altına yerleştirilir. Yerleştirilen bu protezler ile meme dokusunun boyutu artırılarak istenilen boyuta getirilir. Operasyon ile birlikte kadınlar hayalini kurdukları meme ve vücut görünümüne kavuşmaktadır.
>Meme büyütme ameliyatına, göğüs ölçüleri istenilenden daha küçük olan hastalar başvurmaktadır. Günümüzde sıkça kullanılan ve kolaylıkla uygulanan bir ameliyattır. Meme büyütme ameliyatı ile birlikte memelerin genel görünümü, boyutu, orantısı ve hacmi düzeltilmektedir.Meme büyütme ameliyatı, kadınlardaki yapısal olarak küçük memeler, doğuştan meme dokusunun yokluğu ve memeler arasındaki asimetri durumunda uygulanmaktadır.
Günümüzde kullanılan en geçerli meme büyütme yöntemi silikon protez uygulanan yöntemdir. Hastanın kendi yağ dokusunun uygulanması ile de yapılabilmektedir. Ancak bu yöntemin başarısı silikon yöntemde olduğu gibi yüksek değildir. Meme protezlerinde kullanılan protezlerin dış yüzeyi silikon iç yüzeyleri ise farklı maddelerden yapılabilmektedir.
Bayanlar tarafından kullanılan sütyen bedenlerini A’dan E’ye kadar değişen meme hacmi (cup size) ile 70 ile 110 arasında değişen göğüs kafesi çevre ölçüsü belirlemektedir. B cup ideal meme hacmini, C cup ise üst sınırı belirlemektedir. A cup ve altı meme büyütme, D cup ve üstü ise meme küçültme adayıdır.
Meme Büyütme ameliyatı hangi durumlarda yapılır?
Meme büyütme ameliyatı; 18 yaşını doldurmuş (meme dokusu gelişimi devam ettiği için), genel sağlık durumu iyi olup aşağıdaki gibi şikayetleri ya da hoşnutsuzlukları olan hastalara yapılabilir:
- Memelerinin vücuduna göre çok küçük olduğunu düşünenlere,
- Doğuştan ya da sonradan tek taraflı meme gelişim bozukluğu/asimetri yaşayanlara,
- Meme kanseri ameliyatı sonrası kaybedilen meme dokusunun yeniden oluşturulmasını düşünenlere,
- Emzirme, hamilelik ya da ciddi kilo kaybı sonrası sarkan ya da küçülen memelerini büyütmek isteyenlere,
- Göğüs anomalisi nedeniyle meme yapısı gelişmeyenlere,
- Cinsiyet değiştirme sürecinde meme oluşturmak amacıyla,
- Daha güzel bir vücuda sahip olmak isteyenlere.
Meme Büyütme kimler için uygun değildir?
Meme büyütme ameliyatı aşağıdaki durumda bulunan hastalara uygulanmamalıdır:
- Kalp pili taşıyanlar.
- Alerjisi olan hastalar.
- Sık kilo alıp verenler.
- Diyabet hastası olanlar.
- Ameliyat için kararsız olanlar.
- Sigara veya alkol kullananlar.
- Kan sulandırıcı ilaç kullananlar.
- Kanser tedavisi devam edenler.
- Hamile olan ya da hamilelik riski taşıyan hastalar.
- Ameliyat iyileşme sürecinde sorun yaşayan hastalar.
- Skatrizasyon (Yara iyileşme) veya keloid sorunu olan kişiler.
- 18 yaşından küçükler (meme dokusu gelişimi devam ettiği için).
- Meme büyütme ameliyatından kısa süre sonra hamilelik düşünenler.
- Kollagen doku hastalığı ya da kronik romatizmal hastalıkları olan hastalar.
- Emzirme sürecinde olanlar (emzirme süreci bitiminden en az 6 ay sonra yaptırmalı).
Silikonlar çıkarılabilir mi? Silikon ile emzirebilir miyim?
Evet, silikon implantları çıkarılabilir. Silikon implantların çıkarılması, implantların bozulması, yerinde hareket etmeye başlaması, enfeksiyon veya diğer sağlık sorunları gibi nedenlerle gerekli olabilir. Ayrıca, kişinin tercihi doğrultusunda çıkarılması da mümkündür. Silikon implantların çıkarılması işlemi, genellikle anestezi altında veya lokal anestezi kullanılarak yapılır. Ancak silikonlar çıkarıldıktan sonra memeler içi boş ve gevşek bir yapıya sahip olurlar. Görünümleri bozulur.
Ancak hamilelik sırasında silikon protezleri çıkarmak, vücudun değişen hormonları ve dokularının şekil değiştirmesi gibi faktörlere bağlı olarak meme formunun bozulmasına neden olabilir. Bu nedenle, hamilelik sırasında silikon protezlerinin çıkarılması konusunda cerrahınızla görüş alışverişinde bulunmalısınız.
Silikonların hamileliğe ve emzirmeye engel bir durumu yoktur. Meme büyütme ameliyatında meme bezleri ve süt kanaları zarar görmediği içinde emzirme fonksiyonu doğal seyrinde sürebilir. Uygulama sırasında yerleştirilen silikonlar meme bezini ön tarafa doğru ittiği için emzirme fonksiyonu daha etkin olarak gerçekleşir.
Göğüs Büyütme ameliyatı öncesi nelere dikkat edilmelidir?
Göğüs büyütme ameliyatına karar vermeden önce aşağıdaki durumlar göz önünde bulundurulmalıdır;
- Meme implantları göğüs sarkmasını engellemez. Sarkan göğüslerinizi dikleştirmek için, meme büyütme ile birlikte meme dikleştirme uygulaması yapılmalıdır.
- Ameliyat sonrası kilo alıp vermek memelerin görüntüsünde değişikliğe neden olabilir.
- Mamogram sonuçlarının yorumlanması zorlaşabilir. Meme implantlarının varlığında mamogramlara ek olarak, özel tetkikler gerekebilir.
- Sağlık sigortaları tıbbi olarak gerek görülen haller ile kanser sonrası memenin tamamen alınması olayları dışında meme implantlarını kapsamaz. Bu sebeple, tıbbi durumlar haricinde meme büyütme operasyonları sigorta kapsamında değildir. Yapılacak ameliyatlar ile birlikte gelecekteki testler ve görüntüleme ücretleri tamamen size ait olacaktır. Bunlara hazırlıklı olmalısınız.
- Bazı durumlarda meme dokusuna dren konulabilir. Drenler genellikle ertesi gün kolayca çıkartılabilir.
- Çoğunlukla genel anestezi altında yapılır. Bazı durumlarda hafif bir sedasyon uygulanarak lokal anestezi altında da yapılabilir.
- Fiziki koşullarınız iyi olmalıdır.
- Devam eden tedavileriniz varsa mutlaka cerrah ve anestezi uzmanına bildirilmelidir.
- Ameliyat yaklaşık 1-2 saat arasında sürmektedir.
- Mamografi/meme ultrasonografi yapılmalı. Hasta 40 yaş altında ise meme ultrasonografi, 40 yaş üstü ise meme ultrasonografi yanında mamografi istenir.
- Mamografi/meme ultrasonografi’nin ameliyattan sonraki birinci yılda tekrar edilmesi istenir.
Meme Büyütme ameliyatının riskleri nelerdir?
Tecrübeli, estetik cerrahlar tarafından yapılan meme büyütme ameliyatı; en az risk taşıyan, en fazla konforu olan, sonuçları hekimlerin ve hastaların yüzünü güldüren ameliyatlar arasında yer alır.
Her ameliyatın komplikasyonları ve riskleri vardır. Meme büyütme ameliyatının da riskleri söz konusudur. Bu riskler;
- Meme bölgesinde şişlik ve ağrı,
- Enfeksiyon ve kanama,
- Meme başlarında duyarlılık,
- Kesi çevresinde hissizlik,
Proteze bağlı riskler ise şunlardır;
- Protezin etrafında oluşan yara dokusu protezi sıkıştırarak memeye sertlik hissi verir (Kapsüler kontraktür).
- Protez yırtılabilir. Genellikle trafik kazalarında, yüksekten düşme ve delici alet yaralanmalarında ortaya çıkabilir. Çok nadir karşılaşılır.
- Travma sonucu protez yırtılırsa protez içeriği sızabilir. Salin dolgulu olanlarda sızıntı dokular tarafından emilir ve herhangi bir zarar vermez. Jel dolgulu olanlarda kitle oluşumuna sebep olabilir.
- Silikon protezli memede kanser oluşumu riski, normal memedeki kanser oluşumu riski ile aynı orana sahiptir, hatta bazı araştırmalarda bu oranın daha düşük olduğu görülmüştür.
İşinin ehli olmayan kişilerce CE veya FDA onayı taşımayan protezlerin kullanımı sonucunda ameliyat başarısız sonuçlanır ve sayısız risk içerir.
Meme Büyütme ameliyatına nasıl hazırlanılır?
Ameliyat öncesinde aşağıda belirtilen hususları dikkate almanız önemlidir:
- Ameliyat öncesi yapılan genel muayenede; herhangi bir hastalığınız, alerjiniz, kullandığınız ilaçlar, geçirdiğiniz ameliyatlar hekiminize söylenmeli.
- Genel anestezi için bazı tahliller yapılmalı.
- Aspirin türü kan sulandırıcıları, grip ilaçlarını ve Ibuprofen içeren ağrı kesicileri ameliyattan önceki 1 hafta ve sonraki 2 haftada kullanmamalı.
- Doğum kontrol hapları ameliyattan önceki 1 ay ve sonraki 1 ay tamamen bırakılmalı.
- Roacuttane vb. ilaçlar ameliyattan önceki 6 ay ve sonraki 6 ay kullanılmamalı.
- E vitamini, kiraz, sarımsak, yeşil çay, vişne, bitki çayları ve keten tohumu gibi maddeler de kan sulanmasına neden olduğundan ameliyattan 1 hafta öncesinde bunların alınması bırakılmalı, sonrasında da en az 2 hafta kullanılmamalı.
- Ameliyat öncesindeki 48 saat ve sonrasındaki ilk 1 hafta süresince alkol alınmamalı.
- Ameliyattan önceki 3 hafta içerisinde geçirdiğiniz her tür hastalık ve kullandığınız ilaçlar hem cerraha hem de anestezi uzmanına bildirilmeli.
- Sigara ameliyattan 4 hafta önce bırakılmalı.
- Ameliyattan 1 gece önce banyo yapmalı.
- Hastaneye gelirken önden düğmeli pijama getirilmeli.
- Ameliyattan önceki ve sonraki 2 hafta süresince C vitamini kullanılmalı (yara iyileşmesini hızlandırır).
- Ameliyattan önce meme başınızın çevresinde kıllar makas ile kesilmeli (cımbız ile çekmek follikülite -kıl kökü iltihabı- sebep olabilir, sakıncalıdır).
- Genel anestezi öncesi 8 saat aç ve 4 saat susuz kalınmalı.
- Üst solunum yolu enfeksiyonu oluşursa ameliyat ertelenmeli.
- Ameliyat adet dönemine denk getirilmemeli.
Meme Büyütme estetiği çeşitleri nelerdir?
Meme büyütme öncesi beklentiler, istenen ölçüler, meme yapısı, cilt kıvamı hep birlikte değerlendirilerek ne tür bir uygulama yapılacağına karar verilir. Meme estetiğinde uygulanan yöntemler aşağıda belirtildiği gibidir;
Tıbbi silikon implant ile meme büyütme:
Günümüzde en sık kullanılan yöntemdir. Detaylı bir muayene ve üç boyutlu simülasyon ile hastaya en uygun silikon büyüklüğü tespit edilir.
Hazır dolgu maddeleri ile meme büyütme:
Bu yöntemde dolgunun vücutta yabancı cisim gibi algılanması söz konusudur. Bunun sonucunda oluşan enfeksiyonlar geri dönüşümü imkânsız zararlar meydana getirebilir. Böyle bir olayda dolgunun memeye zarar vermeden temizlenmesi neredeyse imkansızdır.
Yağ dolguları ile meme büyütme:
Yağ enjeksiyonu ile yapılan bir uygulamadır. Meme, meme dokusu ve yağ dokudan oluşur. Gençlikte az olan yağ doku yaş ilerledikçe artarak memede sarkmaya sebep olur. Yağ doku ile meme büyütme yapılması ise diri bir meme yerine zamanla sarkan bir memeye sebep olmaktır.
Hibrit ya da kompozit meme büyütme:
İnce derili hastalarda kas üstüne konulan silikon implantın etrafına, kamufle etmek amacı ile kısmi yağ dolgusu yapma işlemidir. Bu yöntem kanser nedeni ile memesi alınmış, derisi ince kasları yetersiz hastalarda tercih edilmektedir.
Yukarıda sayılan gerekçelerle günümüzde en çok tercih edilen ve güvenli olan meme büyütme yöntemi tıbbi silikon implantlar ile yapılan meme büyütmedir.
Meme Büyütme ameliyatı nasıl yapılır?
Hastalar ameliyat öncesi aspirin kullanımını en az 1 hafta önceden sonlandırmalı, vücudun herhangi bir bölgesinde enfeksiyon olmamalı, kırk yaş üstü hastalarda mamografik inceleme yapılmalıdır.
Ameliyat kararı ile birlikte hastanın beklentileri belirlenerek ameliyatın riskleri hastaya anlatılmalıdır. Hasta sigara içiyorsa ameliyattan en az 10 gün önce bırakması sağlanmalıdır. Ameliyatın kanser yapma riskinin normal memedeki risk ile aynı olduğu açıklanmalıdır.
Meme büyütme ameliyatı 4 aşamadan oluşmaktadır;
- Protezin koyulacağı kesiyi seçmek.
- Belirlenen kesi ile protez konulacak cerrahi cebi oluşturmak.
- Protezi seçmek.
- Meme protezini hazırlanan cerrahi cebe yerleştirmek.
Meme büyütme ameliyatında silikon implant yerleştirmek için üç ayrı bölgeden kesi yapılabilmektedir. Bu bölgeler; meme altı, meme başı çevresi ve koltuk altıdır
Meme başı çevresine uygulanan kesi göğüsün kahverengi bölgesinde çok küçük olarak yapılır. Bu kesi de süt kanallarının kesilme riski vardır. Meme altı kesisi, meme altı kat alanında yapılır, çok silik yara izi kalır. Meme bezi ve süt kanallarının kesilme riski yoktur. Koltuk altı kesisi, askılı giyenlerde yara izlerinin görünmesi ve kapsül kontraktürü ihtimalinden dolayı pek tercih edilmemektedir.
Ameliyat çoğunlukla genel anestezi altında yapılır. Tercihen meme altı bölgeden 4 – 4,5 cm’lik kesi uygulanır. Koltuk altı kesisi askılı giyen hastalarda yara izinin görünme ve kapsül kontraktür riski taşıdığı için, meme başı kesisi ise his kaybı, karşıdan görünebilen iz, enfeksiyon ve kapsül kontraktürü risklerinden dolayı tercih edilmezler. Yapılan meme altı kesiden sonra göğüs uçlarının streçle kapatılması ve hiç dokunulmaması tavsiye edilir. Kesiden sonra göğüs dokunuz göğüs kaslarından ve bağ dokusundan ayırılır. Bu şekilde göğüs duvarının en dış kasının (pektoral kas) altına, üstüne, kas zarı altına veya Dual Plane (kas altı yöntemin daha gelişmiş şeklidir) şeklinde açılan ceplere implant yerleştirilir. Bir çok riski azalttığı için en çok tercih edilen yöntem Dual Plane yöntemidir. Dual Plane yönteminde dekolte bölgesinde dalgalı görünüm oluşmayacak ve dren kullanımı hastaların büyük çoğunluğunda gerekmeyecektir.
Silikon implantlar silikon jel ile dolu olarak uygulanırken salin implantları boş veya dolu olarak yerleştirilir. Boş olarak yerleştirilen salin implantlar daha sonra steril tuzlu su ile doldurulur.
Meme büyütme ameliyatı tamamlanarak kesi bölgesi vücutta eriyebilen estetik dikişler ile dikilerek kapatılır. Meme büyütme ameliyatında dren kullanımı kapsül kontraktürü riskini artırdığı için kullanılması önerilmemektedir.
Meme estetiği tecrübeli bir estetik cerrah tarafından yapılırsa komplikasyon olasılığı oldukça düşüktür. Komplikasyonlar arasında, kapsül kontraktürü, enfeksiyon ve kanama sayılabilir. Cerrahınızın önerilerine uyarak bu riskleri azaltabilirsiniz. Protez yuvasında nadiren enfeksiyon görülür. Bu durumda antibiyotiklerle tedaviye başlanır. Enfeksiyonun devamı halinde protez çıkarılarak değiştirilir. Meme protezi emzirmeyi ve gebeliği etkilemez.
İyileşme Süreci
Silikon protez yerleştirme ameliyatı yaklaşık 1 - 2 saat kadar sürer. Ameliyat sonrası durumunuz uygun görülürse aynı günün gecesi ya da ertesi gün taburcu edilirsiniz. İlk dört gün istirahatiniz önerilir. Genel olarak ağrı hissetmezsiniz, eğer ağrı oluşursa ağrı kesiciler yeterli olur. Ameliyat bölgesinde bir miktar şişlik olması normaldir. Geçici bir durumdur, dördüncü günden itibaren bu şişlikler azalacaktır.
Yağ dolgusu ile meme büyütme
Yağ dolgusu, vücudun diğer bölgelerindeki yağ dokusunun alınarak meme dokusuna enjekte edilmesi ile yapılır. Bu yöntem, implanta göre daha az risklidir.
Yağ dolgusu ile meme büyütmenin avantajları;
- İmplant kullanılmadığından, implantın yerinden çıkması veya deforme olması gibi sorunlar yaşanmaz
- Yağ dolgusu ile yapılan ameliyatlar daha doğal bir görünüm sağlar.
- Bu yöntem, daha az ağrılıdır ve iyileşme süreci de kısadır
Yağ dolgusu ile meme büyütme ameliyatı, implantlar dışında bir seçenek olabilir.
SIK SORULAN SORULAR
Normal seyri içerisinde süren bir meme büyütme ameliyatı ortalama olarak 1 – 2 saat arasında sürmektedir. Ağrı ve şişkinliklerin en yoğun olduğu dönem ameliyattan sonraki ilk 72 saattir. Daha sonraki saatlerde ödem ve morluklar azalmaya başlar. İki gün sonra banyo yapabilirsiniz. Esnek ciltli memelerde 1 ay, sert ciltli memelerde 3 ay sonra şekillenmeler fark edilir. Bir ay sonra balenli ya da balensiz sütyen, 6 ay sonra destekli sütyen kullanabilirsiniz. Bir yıl sonra meme dokusu yumuşayarak doğal meme yapısına kavuşur. Hastalar 7 - 10 gün içerisinde işlerine dönebilirler.
Meme büyütme ameliyatı sonrasında da diğer ameliyatlarda olduğu gibi yara izi kalmaktadır. Fakat bu ameliyatta da mümkün olduğunca yara izlerinin belli olmamasına çalışılır. Bu sebeple cerrahlar operasyon esnasında yapılan kesileri genel olarak vücut kıvrımları ile vücut çizgileri altında saklamaya çalışmaktadır.
Meme büyütme ameliyatında yapılan kesiler küçüktür. Yapılan kesi başlangıçta kırmızı renktedir. Birkaç ay içerisinde bu renk açılarak cilt rengini almaya başlayacaktır. Yapılan kesiler genelde meme altında kaldığı için çok dikkatli bakılmadığı sürece belli olmayacaktır.
Hastanın sigara kullanımı, cilt özellikleri, bölgede oluşan enfeksiyonlar yara izlerinin iyileşmesi ve belirginliği üzerinde etkilidir.
Meme büyütme ameliyatından hemen sonra, protezler olması gerekenden yerde görünmeyebilirler. Bu gayet normal bir durumdur. Ameliyat sonrasında oluşan şişlikler bunun sebebidir. Memeler esnek cilde sahipse bir aydan sonra meme doğal yapısında kavuşmaya başlayacaktır. Bir yıl sonra ise meme dokusu yumuşar ve doğal meme görüntüsü oluşur.
Meme silikonları ömür boyu kullanılacak şekilde tasarlanıp üretilir. Ancak 10 yıldan sonra protezin silikon dış yüzeyinden kaynaklı sızıntılar olabilir. Bu duruma karşı 10 yıl kullanımdan sonra yıllık olarak kontrolleri yapılmalıdır. Her hangi bir problem yaratmadığı sürece ömür boyu kullanılabilirler. Yine kullanıma ve alacağı travmalara bağlı olarak da kullanım süreleri değişiklik gösterecektir.
Her ne kadar bilinen silikon üreticileri, ürettiklerin silikonların ömür boyu kullanılmasını önerseler de estetik cerrahlar 15-20 yıl kullanımdan sonra silikonların değiştirilmesi taraftarıdırlar.
Meme büyütme ameliyatı sonrası karşılaşılabilecek sorunlar şunlardır:
- Ağrı ve şişme,
- Dökülme veya kayma,
- Kanama, enfeksiyon,
- Yara iyileşme sorunları,
- Kapsül kontraktürü,
- İnce veya düzensiz doku,
- Protezlerin dışardan görünüyor olması,
- Protez üzerinde dalgalanmaların görünmesi,
- Asimetri,
- Meme şeklinin bozulması,
- Memelerin doğal gözükmemesi,
- Lümpe oluşumu (implanta ya da implant içine yapışan dokuların birikmesi),
- Sinir hasarı,
Bu sorunların her biri hastaların durumuna ve estetik cerrahın uyguladığı tekniğe göre değişebilir. Her hastada aynı sorunlar ortaya çıkmayabilir.
Silikon meme protezleri ile ilgili olarak yapılan araştırmalar, protezlerin kanser yapma ihtimalinin çok düşük olduğunu göstermiştir. Meme büyütme ameliyatlarında kullanılan silikon protezler vücut için zararlı madde içermezler. Çok güçlü bir darbe ya da sert bir cisim nedeni ile patlama ihtimalleri oldukça düşüktür. Bu yüzden vücut içine yayılma ihtimali bulamazlar. İlerlemiş teknoloji ile üretilen silikonlar muhtemel tehlikeleri önlemektedir.
Silikon meme protezi, normal memenin sahip olduğu meme kanseri riskine sahiptir. Bazı araştırmalarda bu riskin normal memelerden biraz daha düşük olduğu görülmüştür.
Yapılan araştırmalar silikon protezlerin hiçbir kanser riski taşımadığını ortaya koymuştur. Yalnızca çok ender olarak rastlanabilen, protez çevresindeki kapsülde lenfatik bozulma şeklinde kendini gösteren bir hastalık görülebilmektedir. ALCL (anaplastic large cell lympoma) diye adlandırılan bu hastalık ameliyattan yaklaşık 6 yıl sonra görülmektedir. Kapsülün çıkarılması ile de tedavi edilmektedir.
Evet, sigara iyileşme sürecini olumsuz etkileyebilir. Sigara, vücutta oksijen dolaşımını azaltır ve kan akımını bozar. Bu, doku iyileşmesinin yavaşlamasına, enfeksiyon riskinin artmasına ve ameliyat sonrası ağrı ve şişlik gibi sorunların devam etmesine neden olabilir. Sigara içmek, meme büyütme ameliyatından sonraki iyileşme sürecini bozar ve doku iyileşmesi için gereken zamanı uzatabilir. Ameliyat öncesinde ve sonrasında sigarayı bırakmak, iyileşme sürecini hızlandırmak ve daha iyi sonuçlar elde etmek için önemlidir.
Silikonlu göğüslerde his kaybı olasılığı vardır ancak her hasta için bu durum farklıdır. Silikon protezlerin doku ve sinirlere yapabileceği basınç, his kaybına neden olabilir. Bu nedenle, ameliyat sonrası his kaybı riskini minimize etmek için doktorlarının tavsiyelerine uymak ve dikkatli bir şekilde iyileşme sürecini takip etmek önemlidir. Her hasta için potansiyel riskler ve faydalar değerlendirilmelidir.
Meme başlarında bazen geçici his kayıpları bazen de aşırı hassasiyet durumları olabilir. Bu problemler birkaç ay içerisinde tamamen düzelir. Meme büyütme ameliyatı sonrasında kalıcı his kayıpları çok ender görülür ve genellikle aşırı büyük implant kullanımından kaynaklanır. Kapsül kontraktürü gelişen hastalarda his kaybı ve ağrı olabilir.
Evet, silikonlu göğüslerle mamografi çekilebilir. Silikon protezler, mamografi görüntüsünün kalitesini etkileyebilir, ancak modern mamografi cihazları ve teknikleri ile bu etki minimize edilebilir. Ayrıca, doktorlar silikon protezleri olan hastaların mamografileri sırasında ekstra radyasyon almamaları için özel pozisyonlarda pozitif kontrast maddesi kullanabilir. Her hastanın durumu farklı olduğundan, silikonlu göğüslerde mamografi çekimine ilişkin tavsiyeler doktorlar tarafından kişiselleştirilmelidir.
Silikon protezlerin belirli bir süre sonra değiştirilmesi gerekir. Bunun nedeni protezlerin yaşlanması, deforme olması, delinmesi veya vücut tarafından reddedilmesi gibi faktörlerdir. Genellikle, silikon protezlerin değiştirilme süresi 10-20 yıl arasındadır. Doktorların önerilerine göre sürekli olarak göğüslerinizi ve protezlerinizi kontrol etmeli ve gerektiğinde değiştirmelisiniz.
Ancak sızdırmazlık garantisi veren yeni kuşak protezlerin, bir sorun yaşanmadıkça değiştirilmesine gerek yoktur.
- Doğumdan veya emzirme dönemim bittikten ne kadar sonra Meme Büyütme ameliyatı olabilirim?
Kadınlardaki hormonal değişimlerin normale dönmesi ve meme dokusunun emzirme dönemi etkilerinden kurtulması için emzirme döneminin bitiminden 6 ay sonra meme büyütme ameliyatı için başvurulabilir. Bu dönemde meme de sarkma, sönme ve hipertrofi (büyüme) gibi değişimler meydana gelmektedir. Bazı hastalarda meme asimetrisi dahi yaşanabilen bir dönemdir.
Emzirme sırasında süt kanalları doludur. Bu durum yapılacak muayene ile nihai şekil kararını zorlaştırır. Ayrıca süt kanaları dolu iken silikon protez yerleştirilmesi de doğru değildir.
Meme implantları damla (anatomik) ve yuvarlak olarak da üretilmektedir. Bu implantların dışı silikon kılıf, içerisi ise silikon jeldir. Bu yeni kuşak implantlar basınca ve darbelere karşı çok dayanıklıdırlar.
Damla ve yuvarlak meme protezlerinin farklı avantaj ve dezavantajları vardır;
- Damla protezler yuvarlak protezlere göre daha doğal bir görünüm sağlarlar.
- Yuvarlak protezler, meme şekli güzel olup biraz daha dolgun meme arzulayan hastalarda tercih edilebilir.
- Damla protezlerin 9, yuvarlak protezlerin 4 farklı şekli bulunmaktadır.
- Damla protezlerde 5. kuşak koheziv 3 jel, yuvarlak protezlerde ise kısmen daha yumuşak 4. kuşak koheziv 1 jel bulunmaktadır.
- Damla protezlerde kapsül kontraktürü gibi komplikasyonlar yuvarlak protezlere göre daha az olmaktadır.
- Damla protezlerde sarkma, yuvarlak protezlere göre daha azdır.
- Damla protezlerde ameliyatın ilk bir aylık döneminde alınan önlemlerle damla protezin içeride dönme ihtimalinin önüne geçilebilmektedir.
- Yuvarlak protezler, meme dikleştirme ile aynı anda meme büyütme yapılan hastalarda tercih edebilmektedir.
Meme, meme dokusu ve yağ dokudan oluşur. Gençlik dönemlerinde meme dokusu fazla yağ doku azdır. Bu sebeple gençlik dönemlerinde meme daha diktir. Yaş ilerledikçe hormonların da etkisi ile meme dokusu azalarak yerini yağ doku alır. Böyle bir durumda memeyi yağ doku ile büyütmeye çalışmak diri meme yerine kolay sarkan bir meme yapısı ortaya çıkarmak demektir. Günümüzde çok tercih edilen bir yöntem değildir.
Eğer tercihen yağ doku ile meme büyütme yaptırmak istiyorsanız, bu prosedür şu şekilde işliyor. Kişinin vücudundan alınan yağ doku meme dokusuna enjekte edilir. Uygulama tek seferde bitmiyor. Uygulamanın yapılacağı hastalar genelde zayıftır ve vücutlarında nakledilecek yeterli miktarda yağ yoktur. Belirgin meme asimetrisi olan hastalarda uygulanabilir. Bu hastalarda yağ doku kök hücreleri ile zenginleştirilerek nakledilir. Enjekte edilen yağ doku canlı bir dokudur ve beslenmesi için kan damarlarına ihtiyacı vardır. Böylece kök hücreleri yağ dokunun beslenmesi için gerekli kan damarlarının oluşumunu sağlar. Ayrıca yağ belirli oranda emilmektedir. Uygulama öncesinde bu durum göz önüne alınmalıdır. Maliyetli bir uygulamadır. Yağ doku kayıplarına bağlı şekil bozukluklarına sebep olabilmektedir.
Yağ enjeksiyonu, meme kanseri sonrası memesini kaybeden hastalarda meme onarımını güçlendirmek amacı ile kullanılan bir uygulamadır.
Ameliyatsız meme büyütme fikri kulağa hoş gelen bir uygulamadır. Ancak bu amaçla kullanılan poliamid ve poliakrilamid gibi maddeler büyük risk içermektedir. Bu tür işlemler genellikle merdiven altı işlem olarak uygulandığından tehlikeli sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Bölgenin enfeksiyonundan ölüme kadar varan olumsuz ve kötü sonuçlara sebep olmaktadır. Uygulandıktan sonra temizlemesi çok zor olduğundan kesinlikle uzak durulmalıdır.
Protezler, cildi ince olan hastalarda kas altına, kalın olan hastalarda ise meme dokusunun ya da kas zarının altına yerleştirilir. Kas altına uygulamada protezin üst kısmı kas altında, alt kısmı ise meme altında kalır. Buna “Dual Plane” yöntemi denir. Modern cerrahide en çok kullanılan yöntemdir.
Meme büyütme ameliyatı sonuçları şunlar olabilir;
- Daha büyük ve daha doğal görünen meme formu.
- Daha dolgun ve daha şapkalı görünen memeler.
- Pozitif bir kendine güven artışı ve daha yüksek bir güncelleme.
- Daha kabul edilebilir görünen giysiler ve daha cazip bir görünüm.
Meme implantları, göğüs kasının ya da meme dokusunun altına yerleştirilebilir.
Meme protezi üç yerden yerleştirilir:
- Meme altı
Meme dokusunun yeterli olduğu durumlarda uygulanır. İmplant meme dokusunun altına yerleştirilir.
- Meme başı çevresi
İmplant göğüs dokusunun ya da göğüs kasının altına yerleştirilir.
- Koltuk altı
İmplant kas altına yerleştirilir.
- Meme Büyütme ameliyatı sonrası normal hayata ne zaman dönebilirim?
Ameliyat sonrasında oluşan şişlik ve morluklar üçüncü günden sonra iyileşmeye başlar. Hastalarımızın normal hayatlarına dönmeleri 7 – 10 gün arasında gerçekleşmektedir.
Ağır fiziksel aktivitelere, tenis ve yüzme gibi sporlara başlamak için 6 – 8 haftanın geçmesi gerekmektedir.
Silikon meme protezleri vücut içerisinde yabancı madde gibi algılanarak alerjik reaksiyon başlama riski bulunmaktadır. Ancak meme protezleri üretiminde kullanılan tıbbi silikonların alerjik reaksiyona sebep olma oranları oldukça düşüktür.
Meme büyütme ameliyatından sonra 1 ay süre ile cerrahınız tarafından verilen özel sütyenin kullanılması önerilmektedir. Bu sütyenler hem ödem oluşmasını önleyecek hem de ağrı kontrolünü sağlayacaktır. Ayrıca operasyon sonrası iyileşme döneminde memelerinizin şeklini muhafaza edecek ve dik durmasını sağlayacaktır.
Evet, kas altına yerleştirilen silikon implantların kolda güç kaybına neden olabileceği rapor edilmiştir. Ancak bu durum nadirdir ve genellikle implantın yerleştirildiği bölgede meydana gelen enfeksiyon veya çıkarılması gereken bir durum sonucu oluşabilir. Ayrıca, kas altına yerleştirilen implantların yerleştirilmesi sırasında doğru teknik kullanılmaması da kolda güç kaybına neden olabilir.
Silikon taktırma işleminin zamanlaması kişisel bir tercih meselesidir ve evlenmeden önce veya sonra yapılması mümkündür. Kişinin amacı, beklentileri, sağlık durumu, finansal durumu ve diğer faktörlere göre farklı zamanlamalar tercih edebilir. Eğer kişi göğüslerinin küçüklüğünden rahatsız oluyor ve daha büyük göğüslere sahip olmak istiyorsa, ameliyata engel bir başka durumu da olmadığı takdirde evlenmeden önce de silikon taktırmayı tercih edebilir.
Silikon meme implantların içerisinde hava kabarcıkları almadığı için hava basıncından etkilenmezler. Bu sebeple ameliyattan sonraki dördüncü günden itibaren uçak yolculuğu yapmanızda sakınca yoktur.
Evet, meme büyütme işlemi meme sarkmasına neden olabilir. Meme büyütme işleminin sonucu olarak, meme dokusu ve implantlar arasındaki destek bozulabilir ve memelerin sarkmasına neden olabilir. Ayrıca kullanılan malzemenin kalitesinin iyi olmaması da meme sarkmasına neden olabilir. Yine meme büyütme sonucu hastanın meme dokusunda oluşan deformasyona bağlı olarak meme sarkması meydana gelebilmektedir.
Evet, meme silikonu ile meme asimetrisi düzeltilebilir. Meme asimetrisi, memelerin farklı boyutlarda veya şekilde olmasıdır. Bu durum, doğal olarak oluşabilir veya travma, cerrahi veya diğer nedenlerden kaynaklanabilir. Meme silikonu, farklı boyutlu veya şekilli memeleri daha simetrik hale getirmek için kullanılabilir.
Meme büyütme ameliyatı sonrası dren takılabilir. Drenler, cerrahi alanın drenajını, fazla sıvı veya kanın boşaltılmasını sağlamak için kullanılabilir. Bu, enfeksiyon riskini azaltmak ve hızlı iyileşmeyi teşvik etmek için gerekli olabilir. Ancak, her meme büyütme ameliyatında dren takılması gerekli değildir. Meme büyütme estetiği ameliyatından sonra dren kullanılıp kullanılmayacağı operasyonu gerçekleştiren cerrahın tercihine göre belirlenir.
Meme silikonları basınca dayanıklılık testlerinden geçirilmektedir. Protez üreticileri bu gibi durumlara karşı 10 yıl boyunca garanti vermektedir. Silikon patlamaları üretim hatasından meydana gelmektedir. Çok nadir olarak silikonun dış kapsülündeki sızıntıdan dolayı silikon içeriği azalabilir. İçeriğin sızması durumunda hacim azalması şikâyeti olur. Hacim kaybetmeleri ise ani değil, uzun bir döneme yayılarak olur. Patlama ani bir durumda gerçekleştiği için uzun dönemdeki hacim kaybetmelerinde patlama meydana gelmez. Bu durumda silikon protez çıkarılıp yenisi ile değiştirilir.
Vücuda yerleştirilen protezlerin etrafında doğal olarak bir kapsül oluşur. Bu kapsül oluşumu istenmeyen bir durum değildir. Ancak kapsülün kalınlaşması ve büzüşmesi istenmez. Çoğunlukla uygulamadan 10 yıl sonra görülür. Kısa zamanda da görülebilir. Point plan tekniğinin uygulanması ve ameliyat sonrası erken dönemde diş tedavilerinden kaçınılması sayesinde görülme riskinin düşürülmesi mümkündür. Ayrıca pürüzlü yüzeye sahip protez kullanılması da bu riski düşürmektedir. Kapsül kontraktürü gelişirse, protezin kapsülü ile çıkartılması gerekir. Yerine yeni protez konulabilir.
Kapsül Kontraktürü nedir?Gelişen teknoloji ile son dönemde üretilen silikonların meme dokusundan ayırt edilmesi neredeyse imkansızdır. Doğal boyutta ve vücut tipine uygun silikonların gözle ve dokunarak anlaşılma ihtimali çok zayıftır.
Ailenizde meme kanseri vakası yok ise 40 yaşından sonra yılda bir kez hem meme ultrasonografi hem de mamografi ile memenin takibi önerilir. Eğer ailede kanser öyküsü mevcutsa 20’li yaşlarla beraber bu kontrollere başlanmalıdır. Meme büyütme veya küçültme ameliyatları bu takiplerinizin yapılmasına engel değildir. Her iki ameliyat da meme dokusu kaynaklı bir kansere neden olmazlar.
Kendi kendine meme kanseri muayenisinin nasıl yapılacağını öğrenmek için tıklayın.
Memeler eşit büyüklükte olmadığı durumlarda meme büyütme ameliyatı uygulanmaktadır. Tek memeye silikon takılabilir. Ancak böyle bir durumda silikon vücutta iyi tutunmayabilir ve meme estetiği açısından hoş bir görüntü oluşmayabilir. En güzel yol her iki memeye de farklı boyutlarda silikon takılmasıdır.