Burun Estetiği
İnsanın ilk dikkat çeken yeri yüzüdür. Yüz üzerinde ise göz, burun ve ağız gelmektedir.Karşımızdaki ile konuşurken bu üç organdan birine takılır gözlerimiz. Karşımızdaki insanın gözlerine bakmaktan çekindiğimiz zamanlarda burnuna bakarak konuşmayı tercih ederiz. O esnada burundaki birçok ayrıntıyı görme fırsatı yakalamış oluruz. Burunda meydana gelecek şekilsel ve yapısal bozukluklar kişinin sosyal yaşamını etkileyecektir. Burada burun estetiğinin önemi devreye giriyor. Güzel bir buruna sahip olmak hem sosyal ilişkilerimizi hem de iş ilişkilerimizi olumlu yönde etkileyecektir.
Burun estetiğinde ki bozukluklar sadece görsel olarak sorunlara yol açmamaktadır. Aynı zamanda nefes alıp verme ve koku kaybı gibi değişik sorunlar da çıkarmaktadır. Burun estetiği ile hastanın en iyi şekilde nefes alıp vermesi de sağlanacaktır.
Yüz burun ilişkisi, estetik cerrahi alanında kullanılan bir terimdir. Bu terim, bir insanın yüzünün estetik görünümünün nasıl etkilendiği ve nasıl değiştirilebileceği hakkında bilgi verir. Burun estetiği (Rhinoplasty) ameliyatları yüz burun ilişkisi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu ameliyatlar, burun boyutunu, şeklini ve pozisyonunu değiştirerek, yüzün daha simetrik ve dengeli görünmesini sağlar.
Burun estetiği, burun yapısının estetik ve işlevsel olarak iyileştirilmesi için yapılan ve çok tercih edilen estetik operasyonlardan birisidir. Burun estetiği, burun büyüklüğünün azaltılması, burun kökünün düzeltilmesi, burun kenarının düzeltilmesi, burun deliğinin şeklinin düzeltilmesi gibi değişiklikleri içerebilir. Burun estetiği, adından da anlaşılacağı gibi genellikle estetik amaçlar için yapılmaktadır. Ancak aynı zamanda burun hastalıkları veya burun bölgesine isabet eden travmalar sonucunda burunda oluşan sorunlar nedeniyle de yapılabilir. Burun estetiği prosedürü, anestezi altında gerçekleştirilir.
Burun üzerinde oluşacak en ufak değişikli fark edileceği için bu operasyonu yapacak hekimin de alanında tecrübeli bir hekim olması gerekecektir
Burun Estetiği (Rinoplasti) nedir?
Burun estetiği en çok tercih edilen estetik operasyonlarından birisidir. Çeşitli yöntemlerle gerçekleştirilebilir ve her hastanın ihtiyacına ve amacına göre farklılık gösterebilir.
Rinoplasti (Rhinoplasty) olarak da bilinen burun estetiği, özellikle burun büyüklüğünü azaltmak, burun kökünü veya burun kenarını düzeltmek için yapılabilir. Bu işlem, genellikle anestezi altında yapılır. Operasyon burun kemikleri veya kıkırdakları kesilerek ya da eklenerek gerçekleştirilir.
Burun deliğinin daraltılması, daha dar ve daha belirgin burun köprüsü veya burun ucu iyileştirmesi için yapılan bir diğer işlem ise Alarplasti (alarplasty) olarak bilinir. Bu işlem, burun deliğinin genişliğinin azaltılması veya burun deliğinin daha dar olması, dar ve belirgin burun köprüsü ile burun ucu estetiğini sağlamak amacıyla yapılır.
Burun estetiği ile burnunuzda size rahatsızlık veren burun büyüklüğü, burun açısı, burun ucu ve burun köprüsü sorunları, rahat nefes almayı engelleyen rahatsızlıklar ve hastanın memnun olmadığı burun sorunları giderilebilir. Bu sorunlar doğuştan olabildiği gibi sonradan da meydana gelmiş olabilir.
Burun estetiği adı altında rinoplasti, septoplasti, piezo burun estetiği, burun dolgusu, burun ucu kaldırma, burun eti ameliyatı, burun deliği küçültme, burun ucu estetiği, burun kemiği aldırma, burun küçültme ameliyatı, burun eğriliği ameliyatı (deviasyon ameliyati), burun törpüleme ve burun kemeri düzeltme gibi estetik ve sağlık adına operasyonlar yapılmaktadır.
Burun üzerinde yapılan operasyonların olumsuz sonuçları hemen göze çarpar. Bu sebeple burun estetiği, iyi eğitimli ve deneyimli bir estetik cerrah tarafından yapılması gereken bir işlemdir. Cerrahi işlemden önce, cerrah ile hasta arasında iyi bir konsültasyon yapılması ve hastanın beklentileri ve amaçlarının net bir şekilde anlaşılması gerekir. Cerrahi operasyon sonrasında, burun iyileşme süreci için belli bir süre gerekebilir. Estetik cerrah, operasyon sırasında şekil bozukluklarının giderilmesi, buruna yeninden şekil verilmesi, nefes alıp vermenin daha rahat olması gibi işlemlerin birkaçını bir arada gerçekleştirebilir.
Sadece burun ucu kaldırma operasyonu bile hastaların öz güvenlerini yeniden kazanmalarını sağlamaktadır. Hastalarımız burun estetiği ile özgüveni yüksek, daha sosyal, daha mutlu bir hayata kavuşurlar.
Daha detaylı bilgi için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.
Burun Estetiği hangi durumlarda yapılır?
Burun ameliyatı, genellikle estetik amaçlar için yapılır. Bunun yanında, burun yapısındaki doğuştan veya travma sonucu oluşan anormallikleri düzeltmek için de yapılabilir. Burun Estetiği, hastalarda aşağıdaki durumların bulunması halinde uygulanabilir;
- Estetik amaçlı,
- Burun ucunu kaldırmak için,
- Burun deliği küçültme – genişletme için,
- Doğuştan ve sonrada oluşan deformasyonlar için,
- Solunum problemi yaşayanlar için,
- Burnunda çöküklük olanlar için,
- Burun simetrisi kazanmak isteyenler için,
- Hatalı rinoplasti yapılanlarda bu hatanın düzeltilmesi için,
- Yüz yapısı ile uygun bir buruna sahip olmak isteyenler için,
- Septum nazi (Burunu ikiye ayıran kıkırdaktaki) eğriliğini düzeltmek için (Septum deviasyonu),
- Geniş olan burun ucunun düzeltilmesi için,
- Burun büyüklüğünü değiştirmek için (büyütme-küçültme),
- Farklı bir burun görüntüsü için,
- Normal olmayan burun – alın veya burun – dudak açıcını düzeltmek için,
- Eğri veya kemerli burun köprüsünü düzeltmek için,
- Rahat nefes almayı engelleyen burun eti için,
- Kalkıklık, sarkıklık, darlık, sivrilik, genişlik gibi burun ucu sorunlarını gidermek için,
- Asimetrik burun deliği sorunlarını gidermek için uygulanabilir.
Burun Estetiği kimlere yapılamaz?
Doğuştan ya da sonradan travmatik sebeplerle oluşan burun sorunlarına uygulanacak operasyonlar için hastanın 18 yaşını doldurmuş olması gerekir. Hastalarımızın ameliyata engel olacak kalp, akciğer gibi organlarında sağlık sorunu olmamalıdır. Ciddi burun enfeksiyonu ve burunda tümör olanlara da burun estetiği uygulanmaz. Ayrıca hamile ve emziren bayanların bu dönemleri sona erdikten sonra estetik ameliyat düşünülmelidir. Rinoplasti ameliyatı yaptırmış olan hastaların ikinci operasyonu yaptırabilmeleri için ilk operasyonun üzerinden en az 1 yıllık bir zamanın geçmiş olması gerekmektedir.
Rinoplasti işlemi yapılamayacak diğer durumlar şunlardır:
Psikiyatrik bir rahatsızlıktır. Bu tür hastalar kendi bedenlerinden hiçbir şekilde memnun değildirler. Hiçbir değişim onları memnun etmeyecek, gördüğü çok küçük kusurlar çok büyük olacaktır. Bu hastaların burun estetiği operasyonlarından önce psikiyatrik tedavi görmeleri gerekmektedir.
Obstrüktif uyku apnesi uyku anında sık sık tekrar eden nefes kesilmesidir. Bu hastalar operasyon sonrasında istenmeyen sorunlarla karşılaşabilir. Öncelikle bu tedavilerinin yapılması gerekmektedir.
Burun kanaması, rinoplasti sonrası sık karşılaşılan komplikasyonlardan biridir. Böyle bir komplikasyon karşısında estetik cerrah burun damarına müdahalede bulunur.
Kan pıhtılaşma sorunu olan hastaların bunu operasyondan önce estetik cerraha bildirmeleri gerekir. Kan pıhtılaşma sorununu kullandıkları ilaçlar sebebiyle yaşayan hastaların, operasyon öncesi ve sonrası bir müddet bu ilaçları bırakmaları gerekmektedir.
Rinoplasti’nin komplikasyonları neler?
Her cerrahi işlem gibi rinoplasti de bazı komplikasyonları içerebilir. Bunlar:
Ağrı: Rinoplasti sonrası ağrı normaldir ve genellikle ağrı kesicilerle kontrol edilebilir.
Kanama: Rinoplasti sonrası kanama normal karşılanır. Çok ciddi boyutlara varan kanamalar oluşmaz, oluşan kanamalar tamponlarla durdurulur.
Burun tıkanıklığı: Rinoplasti sonrası hava yollarında geçici yapışmalar sonucu burun tıkanıklığı görülebilir. Hava yollarının açılması için yapılan prosedürlerle çözülebilir.
Çok nadir olarak Septum nazide (burun deliklerini birbirinden ayıran yapı) delinme görülebilir. Bu durum nefes alırken ses çıkmasına sebep olur. Tedavisi zordur, operasyon gerekebilir.
Ciltteki değişiklikler: Rinoplasti sonrası ciltteki değişiklikler nadir görülür ve genellikle geçicidir.
Cerrahi sonrası ciddi komplikasyonlar çok nadir görülür. Bunun için uzman bir estetik cerraha önceden danışmanız önemlidir.
Operasyon sonrasında deformite ve burun şeklini beğenmeme gibi problemler oluşabilir. En sık karşılaşılan komplikasyonda budur.
Burun Estetiği çeşitleri nelerdir?
Genel anestezi altında yapılan iki çeşit burun estetiği vardır;
Açık operasyon tekniği:
Bu yöntem, burun derisi kaldırılarak burun ucu ve sırtını oluşturan kemik ve kıkırdak yapılar ortaya konularak yapılmaktadır. Bu teknik, büyük burun değişiklikleri için uygun olabilir.
Kapalı operasyon tekniği:
Bu yöntemde müdahale edilecek bölgeye sadece burun delikleri içerisinden açılan kesilerle ulaşılmaktadır. Bu teknik, küçük burun değişiklikleri için uygun olabilir.
Burun Estetiğinde cerrahi olmayan yöntemler hangileridir?
Cerrahi olmayan burun estetiği yöntemlerinin etkileri geçici olabilir ve birkaç aydan birkaç yıla kadar sürebilir. Cerrahi bir burun estetiği, daha kalıcı sonuçlar sağlar ancak daha yüksek maliyet ve daha uzun bir iyileşme süresi gerektirir.
Burun Dolgusu
Hafif burun kusurlarını düzeltmek için burun dolgusu işlemi yapılır. Bu yöntemde burun şekil bozuklukları, asimetri ve çöküntüleri düzeltilir.
Jel kıvamında, enjekte edilebilir hyaluronik asit kullanılmaktadır. Bu dolgu 4 ay ile 3 yıl arasında etkisini korumaktadır.
İple Asılma Yöntemi (Fransız Askısı)
Bu yöntem lokal anestezi altında uygulanır. Fransız askısı yöntemi ile burun ucu düşüklüğü giderilebilir. Burun içine küçük bir kesi atılarak burun ucu kıkırdak dokuya asılır. Bu işlem sonrası hafif ağrı görülebilir ancak morarma olmaz. Klinik ortamında 15 dakikada uygulanır. Uygulama sonrasında hasta hemen evine dönebilir.
Filler veya botoks ile burun estetiği:
Bu teknik, burun içi deliklerinden girilmeksizin burun iç yüzünün güncellenmesini içerir. Küçük burun değişiklikleri için uygundur.
Hidrojen peroksit peeling:
Derinin üst tabakasının yok edilmesini sağlayan bir yöntemdir. Hidrojen peroksit uygulanan deri soyulur ve alttan yeni ve sağlıklı bir cilt dokusu ortaya çıkar. Cildin kötü görüntüsü giderilerek daha iyi bir görünüm elde edilir.
Radyofrekans:
Bu yöntemde dokunun içine radyo dalgaları verilir. Bu radyo dalgaları sayesinde dokuda büzülme ve sertleşme oluşur. Böylece uygulandığı dokuda küçülme meydana getirir.
Lazer tedavisi:
Bu yöntemde ‘’CO2 lazer’’ ile kalın olan burun derisi inceltilebilir. Bu uygulama ile cildin yüzeysel kalın tabakası soyulur. Kalın cilde sahip hastalara uygulanan bu teknikle alttan daha sağlıklı bir cilt tabakası ortaya çıkar.
Burun Estetiği (rinoplasti) ameliyatı nasıl yapılır?
Burun estetiği için çeşitli uygulamalar yapılmaktadır. Bunlardan bir kısmı operasyon ile gerçekleştirilirken bazıları operasyon olmadan yapılır. Operasyon yöntemi ile uygulanan rinoplasti işlemi ise açık ve kapalı olmak üzere 2 şekilde yapılmaktadır.
Ameliyata hazırlık
- Operasyon öncesi kurallara uyulur.
- Kararlaştırılan saatte hastanede olunur.
- Gerekli testler (kan, biyokimya) yapılır.
- Nabız, tansiyon, vücut ısısı ölçülür.
Ölçüm ve test sonuçları uygun ise hazırlık başlar.
Burnun önden, üstten, alttan ve yanlardan fotoğrafı çekilerek 3 boyutlu görüntüleme ile simülasyon yapılır. Operasyon sonunda oluşması beklenen görüntüye yakın görüntü elde edilir. Bu görüntü hastanın beklentisi için yardımcı olurken, hekime de ameliyat için rehberlik eder.
- Hastaya genel anestezi uygulanır.
- Ameliyat gerçekleştirilir.
Burun ameliyatlarının rutin uygulama şekli yoktur. Hastanın burun şekline, özelliklerine ve tercihlerine yönelik kişisel olarak planlanır. Açık ve kapalı olmak üzere iki yöntemle gerçekleştirilir.
Açık rinoplasti ameliyatı:
Burun delikleri arasının alt kısmında (Columellanın alt kısmı) V şeklinde küçük bir kesi açılarak gerçekleştirilir. Bu kesi cerraha daha geniş bir görüş açısı sağlar.
En sık tercih edilen yöntem açık rinoplasti operasyonudur. İleri düzeyde yapısal bozukluğu olan veya daha önce rinoplasti ameliyatı geçirilmiş ama başarısız olunmuş durumlarda uygulanır. Columella’nın alt kısmına V şeklinde kesi yapılır. Burun derisi kaldırılır. Bu uygulama da burnun kemikleri, kıkırdakları ve kasları görülür. Gerekli işlemler açılan bu kesi aracılığı ile yapılır. İşlem bitirildikten sonra açılan kesi dikiş ile kapatılır. Ancak kapalı rinoplastiye göre operasyon süresi uzundur. Burundaki ödem ve morluklar da uzun sürede kaybolur. Yapılan kesi sonucunda çok belirgin olmasa da iz kalır.
Kapalı rinoplasti ameliyatı:
Basit ameliyatlarda tercih edilen bir yöntemdir. Burnun iç kısmında 3 - 4 cm’lik kesi yapılır. Yapılacak işlemler burun kaldırılmadan gerçekleştirilir. Açık rinoplastiden daha kısa sürer ve iyileşme daha çabuk olur. Kıkırdak ve kemik gibi yapılar doğrudan gözükmediğinden işlem yapmak, açık rinoplastiye göre zordur. Açık rinoplastide kanayan damara müdahale etmek kolay iken kapalı teknikte bu işlem zordur. Bu teknikle yapılan operasyonda dikiş izi kalmaz.
Ameliyat sırasında yapılan genel işlemler
Her iki ameliyatta yapılan işlemler birbirine benzerdir.
- Burun boşlukları arasındaki kıkırdakta (Septum) eğrilik varsa düzeltilir.
- Burunda tıkanmaya sebep olan durum ortadan kaldırılır.
- Burun kemeri törpülenerek ortadan kaldırılır.
- Burunda gerekli işlemler yapılır ve yapılan kesi dikilir.
- Operasyon sonrası burun içine tampon konmayabilir. Konulacaksa silikon tamponlar tercih edilir.
- Burun sırtı flasterlenir,
- Alçı veya atel yerleştirilerek operasyon sonlandırılır.
Operasyon süresi, burundaki bozukluğun derecesine, uygulanan tekniğe, ekstra işlem olup olmamasına bağlı olarak 1,5 saat ile 4 saat arasında değişebilir. Hasta, hastanede bir gece kalır ve ertesi gün taburcu edilir.
Burun deliği küçültme ameliyatı
Tek başına veya burun estetiği ameliyatı sırasında gerçekleştirilebilir. Lokal anestezi ile tek başına da gerçekleştirilebilen bir ameliyattır.
Ameliyatsız burun deliği küçültme
Ameliyatsız burun deliği küçültme işlemi aslında çok etkili bir işlem değildir. Burun kanatlarını çeken kaslara botoks uygulaması ve burun kanatlarının yanlarına dolgu yapılması kısmen faydalı olabilir.
Burun deliği asimetrisi düzeltme
Burun deliklerinden biri yukarıda ise veya daha dışta ise; kanatların burun ucu ve burun ile ilişkisi de göz önüne alınarak tek veya çift taraflı bir müdahale planlanabilir. Tek başına lokal anestezi ile gerçekleştirilebilir.
Burun Ucu Estetiği nedir?
Burun ucu estetiği (Tip plasti), burun kemiğinde herhangi bir deformasyon olmayan, ancak burun ön kıkırdak kısmında kabalık, eğrilik, genişlik, düzensizlik veya burun deliklerinde genişlik olan hastalarda, burun kemiğine hiçbir şekilde dokunmadan sadece burnun ön tarafındaki kıkırdak bölümünü istenilen görüntüye kavuşturmak için yapılan estetik operasyondur.
Burun ucu estetiği, sedasyon ve lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Bu uygulamada, burun kemiğine hiçbir müdahale yapılmadan sadece burun ucundaki kıkırdaklar inceltilip yeniden şekillendirilir. Bu nedenle uygulanması kolay ve daha kısa süren estetik bir operasyondur.
Burun deliklerinin anatomisi nedir?
Burun delikleri solunumun başladığı yerdir. Burun boşluğu ve arka ağız arasında ilişki kurarak, burun içi ile arka ağız arasındaki hava akımını sağlar. Burun içinde, burun deliklerinin önünde, burun mukozası bulunur. Mukozada, burun içini nemlendirmek ve filtrelemek için minik bezler yer alır. Burun deliklerinin arkasında ise, burun kemikleri ve kıkırdaklar vardır. Bu bölgede, burun deliklerinin boyutunu ve şeklini değiştirmek için kaslar bulunur.
SIK KULLANILAN SORULAR
Burun Estetiği Fiyatları ne kadar?
Burun estetiği fiyatlarını etkileyen pek çok faktör vardır. Burun estetiği fiyatı; hastaya yapılacak burun operasyonun içeriğine, operasyon tekniğine, operasyonda kullanılacak malzemelerin kalitesine, operasyonu yapacak estetik cerrahının tecrübesine, kliniğin konumuna bağlı olarak değişebilir. Rinoplasti ameliyatı basit bir ameliyat olabileceği gibi zor bir ameliyat da olabilir. Her iki operasyon arasında fiyat farkı vardır. Ayrıca ikinci kez yapılan rinoplasti ameliyatı olursa, bunun fiyatı daha fazladır.
Burun estetiği fiyatları hakkında en detaylı bilgi, kliniğimizde ki uzman estetik cerrahlarımız ile görüşmenizden sonra belirlenebilecektir.
Burun Estetiği ameliyatı ağrılı mıdır?
Burun estetiği ameliyatı (rhinoplasty) sırasında ağrı olasılığı mevcuttur. Ancak, anestezi veya sedasyon ile ağrının azaltılması mümkündür. Ameliyat sonrası ağrıya neden olan etken ise burun içine yerleştirilen büyük tamponlardır. Günümüzde bu tamponların yerine ince silikon levhalar kullanılmaktadır. Hatta bazı durumlarda sadece dikiş atıldığı için ameliyat sonrasında genellikle belirgin bir ağrı şikâyeti olmamaktadır.
Ameliyat sonrasında, ağrı kontrolü için estetik cerrahlarımız tarafından tavsiye edilen ağrı kesici ilaçları kullanabilirsiniz.
Burun Estetiği ameliyatı ve iyileşme süresi ne kadardır?
Burun estetik ameliyatı burundaki probleme, tercih edilecek cerrahi tekniğe, ameliyat sırasında kulak veya kaburgadan kıkırdak alınıp alınmayacağına bağlı olarak 1,5 ila 4 saat arasında sürmektedir.
Burun estetiği operasyonları için iyileşme süresi belirtmek pek mümkün değildir. Çünkü yapılan operasyonlar her hasta için farklı olabilmektedir. Operasyon sonrası iyileşmeler ortalama 7 -10 gün arasında sürer.
Estetik burun operasyonu sonrasında şişlik ve morarma görülmesi normaldir. Kapalı burun ameliyatında ise burunun içine yerleştirilen silikonlar ile burun dışına yapıştırılan bantlar 3 gün sonra çıkarılır.
Rinoplasti sonrası iz kalır mı?
Rinoplasti operasyonları açık ve kapalı olmak üzere 2 farklı şekilde yapılır. Kapalı teknik zor olmayan ameliyatlarda kullanılır. Buruna yapılan kesi, burun içinde gerçekleştirilir. Kapalı teknikte deri içeriden dikişle kapatıldığı için iz oluşmaz.
Açık teknik ise zor olan ameliyatlar için tercih edilir. Bu ameliyatta iki burun deliği arasındaki deriye V şeklinde kesi yapılır. Açık teknikle yapılan rinoplasti sonrası az da olsa iz kalır. Başlangıçta belirgin olan iz iyileşme tamamlandıktan sonra daha belirsiz hale dönüşür.
Burun Estetiği ameliyatından kaç gün sonra normal hayata dönülür?
Genellikle, ameliyat sonrası 2-3 hafta içinde kişi normal hayatına dönebilir. Ancak, tam iyileşme süresi birkaç ay sürebilir. Ameliyat sonrası ilk birkaç gün süresince burun bandajlı ve hafif şiş olabilir. Ayrıca, burunda hafif ağrı ve şişlik de görülebilir.
Bu nedenle, ameliyat sonrası ilk hafta işe ve okula gitmek, fiziksel aktivite yapmak, yüksek enerjili işler yapmak önerilmez.
Burun estetiği ameliyatından sonra ne kadar sürede normal hayata dönüleceği, kişinin genel sağlık durumuna, ameliyatın büyüklüğüne ve detaylarına göre değişebilir.
Burun Estetiği sonrası tampon kullanımı şart mı?
Burun estetiği (rinoplasti) ameliyatı sonrası, tampon kullanımı şart değildir. Ancak, tampon kullanımı ameliyat sonrası iyileşme sürecinde burun için destek sağlar ve şişliği azaltır. Bu nedenle, doktorlar genellikle ameliyat sonrası ilk birkaç gün için tampon kullanımını önerirler. Tampon, burun içinde kan pıhtısı birikmesini ve burnun şişmesini önlemek için kullanılır. Tampon kullanılmazsa, hastanın göz altlarında morarma, yanaklarında şişlikler görülebilir.
Tampon kullanılmayan durumlarda, tampon konulması gereken noktalar ip ile zımbalanabilir. Tampon ve zımbalama işlemi ile operasyon sonrası hastanın konforu artırılır.
Burun Tamponu ne zaman çıkar?
Burun estetiği (rinoplasti) ameliyatı sonrası, burun tamponunun ne zaman çıkarılacağı, ameliyatın büyüklüğü, özellikleri ve kişinin genel sağlık durumuna göre değişebilir. Uygulanan tampon genellikle 3 gün kadar burunda tutulur.
Tampon çıkarılırken acır mı?
Eski dönemlerde yapılan rinoplasti ameliyatlarında kullanılan tamponlar burun içine yapıştıkları için çıkartma işlemi sırasında ağrı hissedilirdi.
Günümüzde buruna yerleştirilen tamponlar yumuşak, kaygan, delikli yapıda ve ağrıya sebep olmayan silikon malzemelerdir. Tamponlar çıkartılmaları sırasında burun dokularına yapışmaz ve ağrıya sebep olmazlar. Silikon olan bu tamponlar hem yumuşak hem de delikli yapısı sebebiyle rahat nefes almayı da sağlarlar.
Eğer tamponların çıkarılması sırasında ağrı meydana gelirse, estetik cerrahlarımız tarafından önerilen ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.
Rinoplasti ameliyatı sonrası nasıl uyumalı?
Rinoplasti operasyonundan sonra uyurken başın kalp seviyesinin üzerinde tutulması önemlidir. Bu şekilde buruna giden kan miktarı azalacağı için buruna basınç olmayacaktır. Başın yüksekte tutulması ile kanama, morarma, ağrı ve ödem de azalır. Bu amaçla başınızın altına 2 veya 3 yastık koyarak sırt üstü yatmanız önerilir. Yatarken operasyon bölgesine zarar vermeyecek şekilde sağa ve sola dönebilirsiniz.
Hekiminiz tarafından yapılacak olan tavsiyelere uymakla beraber 6 hafta kadar sırt üstü yatmanız yeterli olabilir.
Rinoplastisonucunda oluşan burun görüntüsü kalıcı mı?
Kliniğimizdeki tecrübeli estetik cerrahlarımız tarafından yapılan rinoplasti ameliyatı sonrası oluşan burun görüntüsü genellikle kalıcıdır. Ciddi travma söz konusu olmadıkça yıllarca bu kalıcılığını korur. Ancak yaşın ilerlemesi, cildin gerilemesi gibi durumlarda burun görüntüsü değişebilir. Operasyon sonrası burun için doğru pozisyon almak ve burun temizliği yapmak bu görüntünün kalıcı olması için önemlidir.
Burun Ucudüşmesi ne demektir? Burun Ucu ne zaman düşer?
Burun ucu düşmesi bir sağlık durumu olarak, burun ucunun yukarı doğru hareket etmesi veya daha düşük bir pozisyona kayması anlamına gelir. Özellikle septum cerrahisinde burun ucuna yakın olarak eğilmiş kıkırdak dokusu çıkarılırsa burun ucu desteği azalır ve tedbir alınmazsa burun ucu düşmesi kaçınılmazdır. Böyle hastalarda burun ucunu destekleyici uygulamalar ile durumun önüne geçilebilir.
Bazen de hastalar tarafından operasyon sonrası ödem nedeniyle yüksek görünen bu açı, ödem azalınca bir miktar azalır. Bu durum hastalar tarafından burun ucu düşmesi olarak değerlendirebilir. Kapalı teknikler ile yapılan operasyonlarda ödem az olduğu ve burun ucu bağları korunduğu için belirgin bir değişiklik görülmez.
Burun derisi kalın hastalarda burun ucunun arka tarafı operasyon sonrası şişerek burun ucunun belirginliği azalır. Bu azalma ile birlikte aşağı doğru bir yönelme görüntüsü oluşur. Bu sebeple burun ucu, derisi kalın olan hastalarda 1,5 yıl, normal veya ince derili hastalarda ise operasyondan sonraki 1 yıl aşağı yönlü bir görüntü verebilir. Hastalarımız, hedeflenen burun görünüşü için bu sürelerin geçmesini sabırla beklemelidir.
Burun Estetiği ameliyatından sonra ne zaman banyo yapılır?
Rinoplasti ameliyatı sonrası banyonun ne zaman yapılacağı, ameliyatın büyüklüğüne, özelliklerine ve kişinin genel sağlık durumuna göre değişebilir. Genellikle, ameliyat sonrası ilk birkaç gün burun bölgesi, yüz yıkayarak veya burun temizleyerek suya maruz bırakılmamalıdır.
Rinoplasti sonrası uygulanan atelin ve tamponun ıslanmaması önemlidir. Sıcak suyun ödemi artırıcı etkisi vardır. Özellikle operasyon sonrası ilk 2-3 gün banyo yapılırken baş yıkanmamalı ve sıcak sudan uzak tutulmalıdır. Ameliyattan bir hafta sonra atel uzaklaştırılır ve hasta duş alabilir.
Regl iken Burun Estetiği ameliyatı olur mu?
Regl döneminde burun ameliyatı olmak burun ameliyatı başarısını önemli derecede değiştirmez. Ancak regl dönemi sırasında burun estetiği ameliyatı (rinoplasti) olunması genellikle tavsiye edilmez. Regl dönemi sırasında vücutta hormonal değişimler olur ve bu değişimler ameliyat sonrası iyileşme sürecini etkileyebilir. Kadınlar ağrıya ve strese karşı regl döneminde daha duyarlıdır. Hormonlar bu dönemde vücutta su tutulmasına, yani ödeme sebep olabilir. Bu dönemin hangi tarihlerde olacağının hekimle paylaşılması en uygun operasyon tarihinin ayarlanması için önemli olabilir.
Septotoplasti nedir? Rinoplasti ile Septotoplasti arasındaki farklar nelerdir?
Rinoplasti: burun için estetik değişiklikler yapmak için uygulanan cerrahi bir girişimdir. Rinoplasti ameliyatı, burun büyütme veya küçültme, yuvarlaklaştırma, dikleştirme, daha ince veya kalın burun kanatları, burun deliği genişletme gibi değişiklikler için yapılabilir.
Rinoplasti ameliyatı, burun için estetik veya fonksiyonel problemleri çözmek için yapılan ameliyatlar arasındadır. Genel anestezi altında yapıldığı gibi lokal anestezi ile de yapılmaktadır.
Septotoplasti: burun iç tabanının (septum) eğriliklerini düzeltilmk için yapılan cerrahi bir girişimdir. Septum, burun iç tabanının ortasındaki kemik veya kıkırdak bölgedir. Burnun sağ ve sol boşluklarını ayırır. Septum bazı durumlarda doğuştan veya sonradan eğilir veya burkulur. Bu durumda nefes alamama, ses oluşumu sıkıntısı veya burun içinde sıvı birikmesi gibi problemlere neden olur.
Septoplasti, burun içi yapısal bozuklukların ve burun - solunum yollarına ait sorunların tedavi edildiği operasyondur. Genel anestezi altında yapılır.
Burun Estetiği kaç yaşında yapılır?
Burun estetiği ameliyatlarında kas iskelet sisteminin gelişimini tamamlaması öngörüldüğü için çocukların kemik gelişiminin tamamlanması beklenir. Burun estetiğinde önemli olan kemik ve kıkırdak yapısı gelişimidir. İlerleyen yaşlarda anestezinin ve postoperatif komplikasyonların artma ihtimali ileri yaşlardaki operasyon ihtimalini azaltabilir. Fakat hastanın anesteziye engel olacak rahatsızlıkları yoksa burun estetiği uygulanabilir. Genel olarak kız çocuklarında 17 yaş üzeri, erkek çocuklarında ise 18 yaş ve üzerinde estetik burun operasyonları uygulanmaktadır.
Erkeklerde Burun Estetiği yaygın mıdır?
Erkeklerde burun estetiği yaygındır. Burun estetiği ameliyatları, erkeklerde de estetik olarak, fonksiyonel olarak veya her ikisi için de yapılabilir.
Estetik kaygılar, rahat nefes alma, rahat uyuma, rahat spor yapma, rahat yürüme, rahat konuşma gibi haklı istekler, erkeklerde burun estetiği operasyonunu yaygınlaştırmıştır.
Erkeklerde burun estetiği ameliyatları genellikle kalıcıdır ve ameliyat sonrası iyileşme süresi birkaç haftadır.
Burun Estetiği operasyonlarını etkileyen sosyal faktörler nelerdir?
Estetik, kusurlu bir organın düzeltilmesi ya da güzelleştirilmesi amacıyla kullanılan yöntemdir Burun estetiği (rinoplasti) operasyonu burun şeklinin değiştirilmesine ve güzelleştirilmesine yönelik olarak gerçekleştirilen estetik operasyondur. Burun estetiğini etkileyen sosyal faktörlerin; sosyal medya, sosyal çevre, ruhsal sağlık problemleri, estetik cerrahlar, kültürel değişim ve tıbbi imkanların artması olduğu düşünülmektedir.
Burun Estetiği ile burun yapısında hangi değişiklikler yapılır?
Burun estetiği (rinoplasti) ameliyatı ile burun yapısında birçok değişiklik yapılabilir. Ameliyatın hedefi, burun için estetik veya fonksiyonel problemleri çözmektir.
Burun için estetik değişiklikler:
- Burun ucunun yeniden şekillendirilmesi.
- Burun büyüklüğünün değiştirilmesi.
- Burun köprüsünün düzleştirilmesi.
- Burun deliklerinin düzenlenmesi.
- Burun açısının değiştirilmesi.
- Burun kanatlarının inceltilmesi.
- Burun asimetrisinin düzeltilmesi.
Burun için fonksiyonel değişiklikler:
- Burun tıkanıklığının giderilmesi.
- Burun iç yapısının düzenlenmesi.
- Burun içinde ses üretiminin düzenlenmesi.
- Burun içinde sıvı birikmesinin önlenmesi.
- Burun içinde enfeksiyon oluşmasının önlenmesi.
- Burun içindeki tümörlerin çıkarılması.
Burun Estetiğinde, burun içerisine konulan silikon levhalar ve alçı ne zaman alınır?
Silikon levhalar veya alçı, ameliyat sonrası burun için destek sağlar ve burnun şeklini korur. Bu nedenle, doktorlar genellikle ameliyat sonrası ilk birkaç gün kullanırlar. Burun içerisindeki silikon levhalar operasyonun 2. ya da 3. günüde alınırken burun dışındaki termoplastik alçı 7-10 gün kadar kalmaktadır.
Burun içine dokularına yapışmayan silikon levhalar çıkarılırken ağrıya sebep olmazlar.
Burun ameliyatı sonrasında hastanede kaç gün kalmak gerekiyor?
Hastaların ameliyat sonrasında birkaç saat dinlenip eve gitmeleri mümkündür. Ancak postoperatif komplikasyonlar (kanama, tansiyon düşmesi, bulantı gibi) için ameliyat gününü hastanede geçirip ertesi gün taburcu olmaları tercih edilmektedir.
Burun Estetiği sonrası oluşan şişlik ve morluklar ne kadar zamanda geçer?
Burun estetik ameliyatlarında bazen hiç morarma olmayabilir. Şişlik ve morarmalar yapılan işlemlere göre değişmektedir. Morarmalar 1 hafta içinde gözle görülmeyecek hale gelir. Ameliyattan sonraki ilk birkaç gün şişlikler ve ödem en üst seviyededir. Ödemin büyük kısmı 1 haftada geçerken, az bir kısmı 3 ay kadar sürebilmektedir.
Doktorunuz size ameliyat sonrası iyileşme sürecinde nasıl davranacağınızı ve ne zaman normal aktivitelerinize dönebileceğinizi söyleyecektir.
Septum deviasyonu plastik cerrahi ile giderilebilir mi?
Burun boşluğunu ortadan ikiye ayıran yapıya Septum denir. Ön kısmı kıkırdak, arka kısmı kemikten oluşur. Septum deviasyonu, bu yapının bir tarafa doğru eğik olmasıdır. Böyle durumlarda hastada burun tıkanıklığına bağlı nefes alma bozuklukları görülür. Eğrilik septumun ön veya arka kısmında oluşabilir.
Septum deviasyonu burun estetiği ile eşzamanlı olarak plastik cerrahi uzmanı tarafından ameliyat edilebilir.
Burun eti ve burun tıkanıklığı operasyonları Burun Estetiğiyle aynı anda yapılabilir mi?
Burun eti ve burun tıkanıklığı, burun estetiği ile eş zamanlı olarak giderilebilmektedir. Burun eti denilen ve konka adı verilen yapılar, burundan alınan havanın ısıtılıp nemlendirilmesini sağlar. Burun etinin büyümesi (konka hipertrofisi), halk arasında geniz eti ve septum eğriliği ile karıştırılmaktadır.
Burun boşluğunda bulunan burun etleri alerjik reaksiyon veya septum eğriliğine bağlı olarak büyüyebilirler. Septum eğriliğinde olduğu gibi burun tıkanıklığına sebep olur.
Burunda çöküntü oluşması nedir?h4
Burunda çöküntü, burun yapısının yerinden oynaması sonucu oluşan bir bozukluktur. Bu bozukluk, burun kökünün yerinden oynaması, burun kemiğinin veya burun iç yapısının zayıflaması, burun kıkırdağının iyileşmemesi gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. Çöküntü, burun estetiği ameliyatı sonrası oluşabileceği gibi, yıllar içinde doğal olarak da oluşabilir.
Burun çöküntüsü, burun estetiği ameliyatı ile düzeltilebilir. Burun çökmesinin yaşandığı durumlarda kaburgadan kıkırdak alınmasına kadar varan revizyon ameliyatlarına gereksinim duyulabilir.
Burun Estetiği ameliyatı sonrasında ne kadar süre ile bandaj gerekir?
Burun ameliyatı sonrası bandaj genellikle 1-2 hafta boyunca kullanılır.
Rinoplasti sonrasında cildin rengi değişir mi?
Evet, cildin rengi değişebilir, ancak genellikle normale döner.
Rinoplasti sonrasında ne kadar süre burun içi pansuman yapılmalıdır?
Burun içi pansuman genellikle birkaç gün boyunca yapılır.
Rinoplasti sonrasında burun içi yaralar ne zaman iyileşir?
Burun içi yara iyileşme süresi genellikle birkaç hafta içinde tamamlanır.
Rinoplasti sonrasında ne kadar süre burun içi şişlik oluşur?
Burun içi şişlikler genellikle birkaç gün içinde azalır.
Rinoplasti sonrasında ne kadar süre burun dışı şişlik oluşur?
Burun dışındaki şişlikler genellikle birkaç hafta içinde azalır.