Meme Büyütme Ameliyatı
Kadın bedeninde omuz genişliği, göğüs çevresi, bel ve kalça çevresi ölçümlerinde meme büyüklüğü önemli bir yer tutar . Kadınsal bir estetik görünüm için uygun büyüklükteki göğüsler çoğu kadın için vazgeçilmezdir.
Kadınların memeleri yapısal olarak küçük veya asimetrik olabilir. Silikon protezler ile memenin istenilen boyuta getirilmesi günümüzde en ideal yöntemdir. Bu yöntemle istenilen büyüklük rahatça ayarlanabileceği gibi tamamen kalıcılığı olan bir yöntemdir. Onun dışında yağ enjeksiyonu ve daha yeni uygulamalar olan aquafilling denilen su tutan maddelerin göğüs içine enjeksiyonu ile de meme büyütme sağlamak mümkündür. Bunlar uygulaması daha kolay ancak kalıcı olmayan yöntemlerdir.
Slikon meme protezi dediğimiz maddeler içerisi silikon ile dolu değişik boyut ve yükseklikte yuvarlak veya damla şeklinde yapılardır. En dış kısmı da silikondan yapılmıştır ve dış yüzeyi pürtüklü ve düz olanları mevcuttur. En dıştaki slikon tabakanın içini dolduran maddeler farklı olabilir. Günümüzde en sık tercih edilen içi silikon jel ile dolu olan meme protezleridir. Bunlar değişik boyut , şekil ve hacimde üretilmekte ve hastaya uygun olan protez ölçüsü yapılan ölçümler ve doktor ile detaylı fikir alışverişinden sonra belirlenmektedir. Ayrıca ameliyat sırasında deneme protezleri (kalıcı olmayan) uygulanarak ideal ölçü bulunabilir ve bu boyut tespitine göre orijinal protez konulabilir.
Ameliyattan önce özellikle 40 yaş üzeri hastalarda memenin radyolojik olarak kist veya diğer oluşumlar açısından incelenmesi önerilir. Bu var olan bir patolojiyi saptamak ve daha sonraki kontrollerde kılavuz olması açısından önemlidir. Meme protezi yerleştirilmesi hastada meme kanseri riskini arttırmaz ya da daha sonra yapılacak meme muayenesi, kontrol ve mamografi çekimlerine engel olmaz.
Slikon protezler ile meme büyütme işleminde istenmeyen komplikasyonların başında kapsül kontraktürü gelir. Silikon protezler vücuda yabancı yapılar olduklarından zamanla bunlara karşı reaksiyon gelişebilir ve çevrelerinde kapsül kontraktürü denilen bir zar oluşabilir. Memede sertleşme ve şekil bozukluklarına yol açabilen bu durum hafif ve orta derecede ise hastada çok fazla rahatsızlığa neden olmaz ve görünümde bir bozukluk yaratmaz, dışarıdan masajla ve bazen ek cerrahi girişimlerle giderilebilir. İleri derecede kapsül kontraktürü varsa protezin çıkarılması gerekebilir. Protezler çok dayanıklık olarak üretilirler ve yırtılması nadir görülen bir durumdur. Trafik kazası veya darbe gibi protezin sıkışmasına yol açan olaylarda görülebilir.
Ameliyat genel anestezi altında yapılır ve meme altı çizgisine yerleştirilen yaklaşık 3- 4 cm'lik bir kesiden girilerek hazırlanan boşluğa protez yerleştirilir. Protez direkt meme altına, kas altına ve ya bir kısmı kas altında bir kısmı meme altında olacak şekilde dual plana yerleştirilebilir. Yerleşim yerine doktor hastanın meme dokusuna göre karar verir. Yapılan kesi ise meme başının altında, meme kıvrımının altında ya da koltuk altında olabilir.
Ameliyat sonrasında bir kaç gün kol hareketlerinde zorlanma ve hafif ağrı olabilir fakat çok sıkıntılı bir iyileşme dönemi yoktur. Hastalar genellikle 5-7 günde işlerine döner. 6 hafta kadar şekillendirici sütyen kullanmaları ve ağır spor yapmamaları önerilir. Genel olarak sonuçları hastayı oldukça mutlu eden ve psikolojik açıdan iyileştirme sağlayan ameliyatlardır.