Kepçe Kulak Ameliyatı
Kepçe kulakta, 2 ana sorun mevcuttur. Bunlardan birincisi kulak kepçesinin tümüyle kafa tabanından açık durması, ikincisi ise en dıştaki kulak kıvrımına paralel olarak kulak içinde gelişmiş olması gereken ikinci kıvrımın gelişmemiş olmasıdır. Bunların her ikisi bir arada veya ayrı ayrı mevcut olabilir.
Kulak gelişimi, vücudun diğer dokularından farklı olarak 6 yaş civarında, erişkin boyutlarının %90’ına ulaşır. Kepçe kulak, çocukluk çağında , psikolojik olarak çocukları zorlayan bir sıkıntı kaynağıdır. Alay konusu yapılabilir, çocuğun özgüvenini etkileyebilir. Bu nedenle, 6 yaşından itibaren kulağın deformiteleri ve estetik sorunlarının giderilmesi mümkündür.
Cerrahi işlemde kulak kepçesinin kafaya yaklaştırılması ve yatık hale getirilmesi hedeflenmektedir. Kulak arkasına gizlenen kesiler ile kıkırdak törpülenerek, bir kısmı çıkarılarak ve dikişlerle şekil verilerek kulak kıvrımı artırılır ve daha yatık olması sağlanır. Yetişkinlerde ve ergenlik çağındaki süreçte lokal anestezi altında yapılan bu ameliyat çocuklarda genel anestezi altında ameliyathane koşullarında yapılır.
Ameliyat sonrasında 2-3 hafta süre ile bandaj kullanımı gerekmektedir.
Eriyen dikişler kullanıldığı için dikiş alınması gerekmemektedir. Ağrı oldukça minimaldir. Birkaç gün istirahati takiben normal yaşamlarına dönebilirler.
Enfeksiyon, kabarık bir iz ile iyileşme (hipertrofik skar), cilt altında kan birikimi (hematom) ve kulaktaki deformitenin tekrarlaması nadir görülen komplikasyonlardır.