Estetik Burun Ameliyatı - Rinoplasti
Estetik burun ameliyatı Türkiye’de en sık yapılan estetik girişimdir. Estetik burun ameliyatlarında burnunuzun boyutu, burun deliklerinin genişliği, burnunuzla üst dudağınız arasındaki açı, burun ucu ve burun kemerindeki şekil bozuklukları değiştirilebilir. Ayrıca fonksiyonel olarak nefes almanızdaki bazı problemler giderilebilir ve doğumsal burun deformiteleri düzeltilebilir.
Burun yüzün orta noktasında olması ve insan yüzünün en çıkıntılı yeri olmasından dolayı kişisel imaj oluşumunda büyük rol oynamaktadır. Burundaki en ufak şekil bozuklukları dahi yüzün şeklini olumsuz etkiler. Bu yüzden estetik burun ameliyatları kişinin görünümüyle ilgili olumsuz düşüncelerini düzeltme konusunda oldukça önemli bir yere sahiptir.
Ameliyata karar vermeden önce, neden ameliyat olmak istediğinizi ve bu ameliyattan ne beklediğinizi kendinize sorunuz, dikkatle düşününüz ve bunları doktorunuzla tartışınız. Estetik burun ameliyatı için en uygun hastalar mükemmellik arayanlar değil, dış görünümlerinde güzelleşme ve daha iyiye doğru bir gelişme bekleyenlerdir.
Doktorunuzla sizin aranızda, iyi bir iletişim esastır ve çok önemlidir. İlk görüşmede doktorunuz size burnunuzun neye benzemesini veya nasıl görünmesini arzu ettiğinizi soracak; burnunuzun ve yüzünüzün yapısını inceleyecek ve sizin için mümkün olan ihtimalleri anlatacaktır. Burun kemiklerinizin ve kıkırdaklarınızın yapısı, yüzünüzün şekli, cildinizin kalınlığı, yaşınız ve beklentileriniz temel tartışma konularıdır.
Ameliyat sırasında her yüz tipine göre ayrı bir burun ortaya çıkartılmaya çalışılmalıdır. Böylece, ameliyat sonucu, doğal, yüze uygun ve başkaları tarafından fark edilemeyecek şekilde olur. Burnun karışık anatomisine hakim olabilmek, uzun yıllar süren eğitim ve ameliyat pratiği gerektirir.
Yaş grubu olarak ergenlik çağındaki gençlerin gelişimlerini tamamlayana kadar ameliyatlarının ertelenmesi tercih edilir. Genel olarak hastaların 18 yaşını doldurmuş olması beklenir.
Ameliyat genel anestezi altında yapılmakta olup ortalama 1-3 saat arası sürmektedir. Burun estetiği ameliyatları açık yada kapalı teknik ile yapılır. Kapalı teknikte tüm kesiler burun içinden yapılır. Açık teknikte ise burun içi kesilerine ilaveten burun ucu tabanından küçük bir kesi daha bulunur. Hangi tekniğin uygulanacağı burunda yapılmak istenilen işlemler ve cerrahın deneyimi ile ilişkilidir.
Ameliyat sonrası kanamayı durdurmak ve burnun şekline içeriden destek vermek üzere 2-3 gün burun tamponu ve burnun şeklini muhafaza etmesini sağlayan özel bantlar ve plastik atel 6-8 gün boyunca uygulanmaktadır.
Ameliyat sonrası burun ve göz çevresinde şişlik ve morluk olabilmekle beraber 3-7 içerisinde büyük bir kısmı iyileşmektedir. Hastanın ameliyat sonrası hastanede kalış süresi 1-2 gündür.
Ameliyat Sonrası Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Burun ameliyatınızdan sonra iyileşme süreci zaman ve sabır gerektirir. Ameliyat sonrası bakıma aktif olarak katılmanız, ameliyat kadar önem taşımaktadır.
1. Ameliyat sonrası tamponlardan dolayı burunda nefes alamayabilirsiniz. Tamponlar alınana kadar ağzınızdan nefes almalısınız. Tamponların burnunuzda kalma süresi burun içinde yapılan işlemlere göre değişmektedir.
2. Su ve hafif içecekler tüketilmesi ağızdan nefes almanın neden olduğu ağız kuruluğunu hafifletmeye yardımcı olacaktır. Pipet kullanmayınız.
3. Yumuşak, kolay çiğnenen gıdalar yiyiniz.
4. Dudaklarınızı nemli tutmak için dudak kremleri kullanınız.
5. Aspirin veya kan sulandırıcı ilaçlar kullanmayınız.
6. Uyurken veya dinlenirken başınızı 30 derece yüksekte olacak şekilde tutunuz. Gün boyu başınızı dik tutmaya özen gösteriniz; bu normal kan dolaşımını koruyacak ve ameliyat sonrası oluşacak şişliğin azalmasına yardımcı olacaktır.
7. Burnunuzu sümkürerek temizlemeyiniz ve burnunuzu çarpmamaya özen gösteriniz.
8. Dişlerinizi yumuşak bir diş fırçası ile yumuşak bir şekilde fırçalayınız .
9. Ameliyatınızdan sonra iki hafta süreyle ıkınmaktan, eğilmekten, ağır şeyler kaldırmaktan (özellikle küçük çocuklarınızı), efor gerektiren egzersizlerden ve spordan kaçınınız.
10. Bir ay süre ile direk güneş ışınına maruz kalmaktan kaçınınız. Özellikle güneşli ortamlarda mutlaka güneş koruyucu krem kullanınız.
11. Burun ucu ve bazen de üst dudağınızda uyuşukluk hissedebilirsiniz. Bu birkaç hafta içinde düzelecektir.
12. Tamponlar çıkarıldıktan sonra, burnunuzu nazikçe günde 2-3 kez kulak temizleme çöpünün pamuklu kısmına size verilen merhemi sürerek temizleyebilirsiniz. Kulak temizleme çöpünü burun deliğinizden yukarı doğru sokmayınız. Doktorunuzun önereceği burun spreyi ile burun içini yıkayarak temizleyiniz.
13. Tamponlar alındıktan sonra burun içi dokuların ödemlenmesi ve kan pıhtılaşması nedeni ile burnunuz tıkalı olacaktır. Bu, dokuların cerrahiye normal yanıtıdır. Bir-iki hafta süre ile burnunuzu sümkürmeye teşebbüs etmeyiniz. Aksırmak, sümkürmek zorunda kaldığınızda, her iki burun deliğiniz açık şekilde bunu nazikçe yapınız.Şayet hapşırmak zorunda kalırsanız ağzınız açık hapşırınız.
14. Burnunuzun ameliyattan sonraki ilk görünümü sizi şaşırtabilir. Sabırlı ve gerçekçi olmanız gerektiğini hatırlayınız. Unutmayınız ki burnunuz cerrahi bir girişime maruz kaldı ve zamanla düzelip çok daha iyi olacaktır. Burnunuzun tam anlamıyla iyileşmesi 6 ile 12 aylık bir süre gerektirebilir.
15. Ameliyat sonrası üç ay süre ile ay gözlük kullanmayın.